Architecture, photography, speculation and scandal from the Middle Kingdom

Archive for May, 2012

Vantone Eco – City community center, Tianjin. Parklex

Parklex - Vantone community center
Parklex - Vantone community center

Some info and shots on another building I shot for Parklex.com

This building was part of a zero waste energy scheme in the Tianjin TEDA development zone. Which this part happened to be on an island, which happened to shut the bridges off the island at 6pm, which happened…….  Anyway managed to live to tell the tale. I was releaved to have found a black cab which I had to share with a young romantic couple. Tired and not looking forward to the journey through Tianjin to the high-speed Train Station, al of a sudden the cab’s radio started playing “take my breath away”; while I watched in the slow motion as the young couple made out. Well after that moment of power ballad serenity was over we had managed to make it off the island and we were duly ejected from the cab/boudoir of Top Gun squeezy emmotion.

Of coarse the monorail still hasn’t managed to open the stretch of track which connects the last station to the the train station which means for the second time in my life I’ve had to brave the back of a Tianjin motorcycle with tripod and camera gear rushing and weaving through the oncoming traffic; some stationary, some predatory.  To get to the station on time.

Tianjin has to have the most mismanaged and incompetent transport system in the world.  When I got back to Beijing on the rather pleasant 35min train I had to wait 2.5hrs for a cab which made me later for a birthday party dinner. At which party a friend of mine had just done the same journey to pretty much the same place, but instead took a cab there and back because he couldn’t risk the stress and possibility of being late.  Lesson learn’t

Anyway Some Data about the building and more pics at the bottom.

Architects: MoChen Architects & Engineers (www.mochen.com)

设计总监: 赖军 |DESIGN DIRECTOR Lài Jūn

建筑设计:姜源宣 林亚娜 王哲 杨明 |ARCHITECTURE DESIGN Jiāng Yuán Xuān, Lín Yà Nà, Wáng Zhé, Yáng Míng

工程设计| 李志军 景刚 聂亚飞 王伯荣 ENGINEERING DESIGN Li Zhì Jūn, Jǐng Gāng, Niè Yà Fēi, Wáng Bó Róng

室内设计:郝向孺 赵晖 宋伟 徐瑞 |INTERIOR DESIGN Hǎo Xiàng Rú, Zhào Huī, Sòng Wěi, Xú Ruì

合作伙伴|PARTNERS 中国建筑科学研究院(绿色技术顾问)

工程建设团队:

深圳珠海兴业建筑有限公司

北京天阔宏宇建筑装饰工程有限公司

Partners:

China Architectural Institute of Science and Technology (green technical advisor)
Project construction team:
Industrial Construction Co., Ltd., Shenzhen, Zhuhai
The Beijing Tiankuo Hongyu Building Decoration Engineering Co., Ltd.

Material Suppliers:

Parklex:  Cladding and internal wall timber structure

 

建设时间Construction Duration       2010.4-2011.5

占地面积(M2)Land Area     543.08

建筑规模(M2)Gloss Floor Area 1245

地上Upper Ground Floor Area        953.

地下Under Ground Floor Area 292

容积率Floor Area Ratio     0.34

绿化率Green Rate      38%

 

Project summary:

The building client Vantone is one the biggest developers in China. This project acts as the community center of a new residential development, Vantone Eco-city based in the Binhai district of Tianjin. A newly developed zone which is part of the massive TEDA development project in Tianjin (http://en.investteda.org)
The project aims to reach the zero-energy building standard by significantly reduce building energy consumption through the design, use of clean energy, wind energy, solar energy and geothermal energy as an alternative to conventional energy of burning fossil fuels to supply the building with the energy required. The ultimate goal of such design is to be completely be self sufficient without the need for municipal supply.

The low energy building design practice.
The goal was to design a zero energy consumption building from the ground up, and by doing so give full consideration to the needs of the various energy-saving technologies. The design  strives at a combination of modeling techniques and technology to provide this. For example: due to shortage of land, the project will provide the building electricity demands via photovoltaic panels set on the roof; combined with the simulated data of the building site wind environment, the layout of the building accommodates natural ventilation via air vents in the spring and autumn, this use of natural ventilation reduces air conditioning energy consumption.

Community staff relaxing under natural light

Large ceiling window provides light on the 2nd floor

Lobby from stairway

Wideangle shot of interior lobby highlighting use of Parklex panels on the walls and ceiling.

Angular geometry of the external Parklex timber facade

The community center is the first completed building on site and belongs to a much larger development of residential blocks which can be seen in the background

Share